Πιθανοί κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από μία δίαιτα ελεύθερη γλουτένης

Πιθανοί κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από μία δίαιτα ελεύθερη γλουτένης

Τα τελευταία χρόνια η λέξη γλουτένη, μία λέξη που μέχρι πρότινος πιθανότατα δεν είχαμε ξανακούσει, έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας. Τη βλέπουμε να αναγράφεται στις συσκευασίες των αγαπημένων μας προϊόντων στο σούπερ μάρκετ, τα οποία φέρουν πλέον τη σήμανση «ελεύθερο γλουτένης». Τη βλέπουμε στο μενού του εστιατορίου σε μία ειδική κατηγορία γευμάτων «ελεύθερα γλουτένης». Τη διαβάζουμε στα περιοδικά καθώς η αγαπημένη μας ηθοποιός δήλωσε πρόσφατα ότι ακολουθεί μία δίαιτα «ελεύθερη γλουτένης» στην οποία μάλιστα και οφείλεται η αψεγάδιαστη σιλουέτα της και η άριστη κατάσταση της υγείας της. Και φυσικά την ακούμε να την συζητάει η παρέα δίπλα μας στην καφετέρια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έφαγα μία ολόκληρη συσκευασία μπισκότα σήμερα για σνακ, αλλά δεν πειράζει γιατί ήταν ελεύθερα γλουτένης». Τι γίνεται τελοσπάντων με αυτή τη γλουτένη. Βρήκαμε επιτέλους την πηγή του κακού; Βρήκαμε επιτέλους την ουσία αυτή που μας προκαλούσε εδώ και χρόνια ενοχλητικά φουσκώματα, έκανε τη ζυγαριά να ανεβαίνει χρόνο με το χρόνο και απειλούσε σιωπηλά την υγεία μας χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε; Ή μήπως όλο αυτό είναι μία μεγάλη παρεξήγηση η οποία αποδίδεται στην  έμφητη ανάγκη μας να βρούμε τον αποδιοπομπαίο τράγο στον οποίο να φορτώσουμε όλα τα προβλήματα σχετικά με τη διατροφή και την υγεία μας τα οποία δεν μπορούμε μόνοι μας να διαχειριστούμε;

Ας τα βάλουμε επομένως τα πράγματα σε μία σειρά και ας προσπαθήσουμε να διαχωρίσουμε μέχρι που φτάνει η αλήθεια και τα δεδομένα και που ξεκινάει ο μύθος και η παραπληροφόρηση. Η λέξη γλουτένη είναι πλέον γνωστή σε όλους μας, λίγοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν τη σημασία της. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και στο τριτικάλε (συνδυασμός σιταριού και σίκαλης) η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και τη γλουτελίνη.  Λειτουργεί ως «κόλλα» σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά, το ψωμί και τα ζυμαρικά, βοηθώντας τα να διατηρούν το σχήμα τους. Η γλουτένη μπορεί επίσης να βρεθεί σε ορισμένα καλλυντικά προϊόντα. Ο οργανισμός ορισμένων ανθρώπων μπορεί να αντιδράσει στη κατανάλωση της γλουτένης, μία κατάσταση η οποία ονομάζεται δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλιώς κοιλιοκάκη. Στην κοιλιοκάκη, η γλουτένη προκαλεί μια ανοσολογική αντίδραση που προσβάλλει το επιθήλιο του λεπτού εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να απορροφήσει αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, καθυστέρηση της ανάπτυξης και απώλεια βάρους. Συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι φλεγμονή στο έντερο με διάρροιες, κοιλιακό πόνο, κράμπες και τυμπανισμό. Σε αυτά τα άτομα αν αφαιρέσουμε εντελώς την γλουτένη από την διατροφή τους δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά. Η συχνότητα της κοιλιοκάκης στην Ελλάδα πιθανολογείται ότι είναι 1/2.000-3.000 κατοίκους.

Αν κοιτάξουμε τις κλινικές μελέτες θα δούμε ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η γλουτένη μπορεί να δημιουργεί προβλήματα ακόμα και σε άτομα τα οποία δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη. Συγκεκριμένα η μελέτη του Αυστραλιανού Peter Gibson το 2011 έδειξε ότι η δυσανεξία στη γλουτένη που δεν σχετίζεται με κοιλιοκάκη, μπορεί να αποτελεί πραγματική διαταραχή, καθώς  διαπίστωσε ότι συμμετέχοντες στην έρευνα που κατανάλωναν γλουτένη παρουσίαζαν φουσκώματα και κόπωση. Δύο χρόνια αργότερα όμως μία νεότερη, καλύτερα σχεδιασμένη, μελέτη από τη ίδια ομάδα ήρθε να ανατρέψει τα προηγούμενα αποτελέσματα καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ειδικών ή δοσοεξαρτώμενων επιπτώσεων της γλουτένης σε ασθενείς με δυσανεξία στη γλουτένη που δεν σχετίζεται με κοιλιοκάκη. Επιπλέον, οι ερευνητές απόδωσαν τα συμπτώματα των φουσκωμάτων που είχαν προηγουμένως παρατηρηθεί στην κατανάλωση μη απορροφήσιμων – ζυμώσιμων υδατανθράκων των επονομαζόμενων FODMAPs.

Αξίζει επομένως τον κόπο για μερικές ενδείξεις να αποκλείσουμε μία ολόκληρη κατηγορία τροφίμων τα οποία περιέχουν γλουτένη από τη διατροφή μας ή μήπως ο περιορισμός αυτός μπορεί μακροπρόθεσμα να φέρει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά αποτελέσματα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, εξαιτίας της μεταποίησής τους, στερούν από τον καταναλωτή τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία των δημητριακών ολικής άλεσης και μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν σοβαρές ελλείψεις σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, νιασίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και φώσφορο. Τα οφέλη της κατανάλωσης δημητριακών ολικής άλεσης έχουν επιβεβαιωθεί εδώ και δεκαετίες μέσα από μια σειρά μελετών οι οποίες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν προϊόντα ολικής άλεσης είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή να πάσχουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις ακόμα και ο καρκίνος. Επίσης τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν 31 διαφορετικά αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από τη νόσο και τη διαδικασία της γήρανσης που προκαλούνται από την οξείδωση. Από την άλλη, μία διατροφή η οποία είναι εκ φύσεως χωρίς γλουτένη ή χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη μπορεί να είναι παράλληλα και υγιεινή εάν είναι σωστά σχεδιασμένη. Ένα καλό παράδειγμα είναι το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, όπου η βασική τους τροφή είναι το ρύζι και όχι το σιτάρι. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι και το ρύζι και οι πατάτες οι τηγανιτές είναι εκ φύσεως ελεύθερα γλουτένης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούν και τα δύο να αντικαταστήσουν το σιτάρι στα πλαίσια μίας υγιεινής διατροφής.

Η διατροφή που θα ακολουθήσει ο καθένας μας είναι ένα ζήτημα καθαρά προσωπικό. Προτού όμως αποφασίσετε να αλλάξετε τον τρόπο διατροφής σας υιοθετώντας ένα ειδικό σχήμα διατροφής, όπως η διατροφή ελεύθερη γλουτένης, ενημερωθείτε σωστά και από έγκυρες πηγές σχετικά με τις αλλαγές που θέλετε να εφαρμόσετε. Ο γιατρός σας είναι ο υπεύθυνος να αξιολογήσει τυχόν συμπτώματα του γαστρεντερικού σας συστήματος ενώ ο διατροφολόγος σας μπορεί να σας προσφέρει έγκυρη ενημέρωση και σωστή καθοδήγηση προς την ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτών αλλά και προς μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στα θέλω σας και τις ανάγκες σας.


Μοιραστείτε το!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

135 Comments

 1. 09.08.2018 at 1:07 am
  Reply

  Wonderful site. Lots of helpful info here. I’m sending it to some friends ans
  also sharing in delicious. And obviously, thanks for your effort!

 2. 10.08.2018 at 6:37 pm
  Reply

  Awesome! Its really amazing article, I have got much clear
  idea about from this paragraph.

 3. 14.08.2018 at 5:29 pm
  Reply

  I have learn a few good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting.

  I surprise how much effort you put to create one of these excellent informative website.

 4. 14.08.2018 at 5:36 pm
  Reply

  Its like you read my mind! You seem to know a lot
  about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with
  a few pics to drive the message home a bit, but other than that,
  this is great blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 5. 15.08.2018 at 5:22 pm
  Reply

  Fastidious response in return of this issue with genuine arguments and telling everything about that.

 6. CarlaLozano
  17.08.2018 at 10:58 pm
  Reply

  Κατά την εφαρμογή ενός νέου στρώματος, η προηγούμενη ανάγκη να ξεπλύνετε. Χρησιμοποιήστε τον καθαρισμό μόνο ζεστά χέρια, οι κινήσεις μασάζ (πολύ εύκολα και με ακρίβεια, χωρίς σπασμωδικές και απότομες κινήσεις). Μετά την επαφή με το στοματικό βλεννογόνο ή τα μάτια αμέσως ξεπλένεται. Λόγω του γεγονότος ότι η γέλη αποτελείται από συστατικά αποκλειστικά από φυσικά αίτια, δεν έχει αντενδείξεις. Οι εξαιρέσεις είναι οι άνδρες που υποφέρουν από αλλεργίες σε ορισμένα συστατικά. http://titangel-in-greece.com/ (Μαντέψτε τι; Αυτό είναι ακριβώς ό, τι χρειάζεται για να σταματήσει οριστικά την πρόωρη εκσπερμάτωση.) Από τότε που έχω πει σε άλλες από αυτές τις τεχνικές δεν έχω ακούσει κάποια φρίκη και αστείες ιστορίες για τα πράγματα που οι άνδρες έχουν προσπαθήσει να κάνουν, προκειμένου να σταματήσει την πρόωρη εκσπερμάτιση μόνιμα! Για το σκληρό τέλος έχουν κέλυφος από χιλιάδες και χιλιάδες θεραπευτές του σεξ που να τους δείξουμε πώς να κάνετε αυτές τις ασκήσεις, αλλά θα μπορούσαν να έχουν μάθει για κάτω από $100 στο διαδίκτυο και να το έκανα σωστά στον καναπέ τους.

 7. 25.08.2018 at 5:41 pm
  Reply

  I always spent my half an hour to read this web site’s articles or reviews every day along with a cup of coffee.

 8. 25.08.2018 at 11:02 pm
  Reply

  Very nice article. I absolutely appreciate this website.
  Keep writing!

 9. 26.08.2018 at 12:30 am
  Reply

  Excellent blog here! Also your site loads up very fast!

  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?

  I wish my website loaded up as fast as yours lol

 10. 26.08.2018 at 12:40 am
  Reply

  I read this post fully about the resemblance of hottest and
  previous technologies, it’s amazing article.

 11. 26.08.2018 at 11:55 am
  Reply

  Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it 😉 I am going to
  come back once again since I bookmarked it. Money and freedom
  is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

 12. 26.08.2018 at 2:47 pm
  Reply

  It’s hard to come by well-informed people for this subject, however, you sound
  like you know what you’re talking about! Thanks

 13. 26.08.2018 at 4:41 pm
  Reply

  I have been browsing online more than three hours these days, yet I never found any fascinating article like yours.
  It is lovely price sufficient for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made excellent content as you probably did, the net will probably be much more useful than ever before.

 14. 26.08.2018 at 7:24 pm
  Reply

  It’s genuinely very complex in this full of activity
  life to listen news on TV, so I just use internet
  for that reason, and get the most up-to-date news.

 15. 26.08.2018 at 8:49 pm
  Reply

  No matter if some one searches for his essential
  thing, so he/she wants to be available that
  in detail, therefore that thing is maintained over here.

 16. 27.08.2018 at 1:44 am
  Reply

  Fabulous, what a webpage it is! This website provides helpful information to us, keep it up.

 17. 27.08.2018 at 4:23 am
  Reply

  When I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment.

  Perhaps there is a means you can remove me from that service?

  Appreciate it!

 18. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found
  It absolutely helpful and it has aided me out loads. I’m hoping to contribute & aid different
  users like its aided me. Good job.

 19. 26.09.2018 at 4:36 pm
  Reply

  Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break.
  I enjoy the info you present here and can’t wait to take a look when I get home.

  I’m surprised at how fast your blog loaded on my cell phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, very good site!

 20. 26.09.2018 at 7:41 pm
  Reply

  Hello to every body, it’s my first pay a visit of this weblog;
  this website includes amazing and actually excellent data for readers.

 21. 27.09.2018 at 12:35 am
  Reply

  I must thank you for the efforts you’ve put in writing this site.

  I really hope to view the same high-grade content by you in the future
  as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to
  get my own, personal blog now 😉

 22. 27.09.2018 at 1:42 am
  Reply

  Thanks for the good writeup. It in truth was once a leisure account it.

  Glance complex to far delivered agreeable from you!

  By the way, how could we communicate?

 23. 27.09.2018 at 3:25 am
  Reply

  Very quickly this web site will be famous among all blog
  viewers, due to it’s nice posts

 24. 27.09.2018 at 4:35 am
  Reply

  I know this web page offers quality dependent articles and other data, is there any other
  website which offers these data in quality?

 25. 27.09.2018 at 4:56 am
  Reply

  Heya i’m for the first time here. I came across this
  board and I find It truly useful & it helped me
  out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 26. 27.09.2018 at 5:35 am
  Reply

  Hi, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the
  favor”.I am trying to find things to improve my site!I suppose its
  ok to use a few of your ideas!!

 27. 27.09.2018 at 6:14 am
  Reply

  Saved as a favorite, I like your site!

 28. 27.09.2018 at 7:09 am
  Reply

  At this time I am ready to do my breakfast, later
  than having my breakfast coming yet again to read more news.

 29. 27.09.2018 at 8:19 am
  Reply

  Hello, after reading this amazing post i am as well glad to share my experience here
  with friends.

 30. 27.09.2018 at 10:36 am
  Reply

  I have read a few just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting.
  I wonder how so much attempt you place to make any such fantastic informative web site.

 31. 27.09.2018 at 12:15 pm
  Reply

  If some one needs expert view about blogging and site-building
  afterward i propose him/her to pay a quick visit this blog, Keep up the pleasant
  job.

 32. 27.09.2018 at 1:12 pm
  Reply

  Wonderful article! That is the type of information that are supposed to be
  shared around the web. Shame on Google for not positioning this put up higher!
  Come on over and consult with my website . Thank you =)

 33. 27.09.2018 at 2:37 pm
  Reply

  Excellent article! We are linking to this great
  article on our site. Keep up the great writing.

 34. 27.09.2018 at 2:53 pm
  Reply

  Wonderful post! We are linking to this particularly great post on our
  website. Keep up the good writing.

 35. 27.09.2018 at 3:25 pm
  Reply

  I am really loving the theme/design of your site. Do you ever run into
  any web browser compatibility problems? A few of my blog visitors
  have complained about my blog not working correctly in Explorer but
  looks great in Safari. Do you have any ideas to help fix this issue?

 36. 27.09.2018 at 4:18 pm
  Reply

  I all the time emailed this webpage post page to all my associates, because if like to
  read it after that my contacts will too.

 37. 27.09.2018 at 4:51 pm
  Reply

  My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety
  of websites for about a year and am concerned
  about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net.

  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

 38. 27.09.2018 at 6:43 pm
  Reply

  Heya i am for the first time here. I came
  across this board and I to find It really useful & it helped me out much.
  I’m hoping to offer one thing back and help others like you aided me.

 39. 27.09.2018 at 7:29 pm
  Reply

  I’m really loving the theme/design of your web site. Do
  you ever run into any browser compatibility issues?
  A handful of my blog visitors have complained about my website not operating correctly
  in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any
  suggestions to help fix this issue?

 40. 27.09.2018 at 7:43 pm
  Reply

  Great site you have here.. It’s hard to find excellent writing like yours these days.

  I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

 41. 27.09.2018 at 9:40 pm
  Reply

  Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging
  for? you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, let alone the content!

 42. 27.09.2018 at 10:02 pm
  Reply

  Wow, incredible blog layout! How long have you
  been blogging for? you made blogging glance easy. The total glance of your website
  is fantastic, as well as the content material!

 43. 27.09.2018 at 10:21 pm
  Reply

  I am really impressed with your writing skills as well
  as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did
  you customize it yourself? Either way keep up the nice quality
  writing, it is rare to see a nice blog like
  this one these days.

 44. 27.09.2018 at 10:33 pm
  Reply

  With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or
  copyright infringement? My website has a lot of completely unique content I’ve
  either created myself or outsourced but it looks like a lot of
  it is popping it up all over the web without my agreement.
  Do you know any solutions to help protect against content from being ripped off?
  I’d certainly appreciate it.

 45. 28.09.2018 at 12:19 am
  Reply

  This design is steller! You obviously know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really loved what you had to say, and more
  than that, how you presented it. Too cool!

 46. 28.09.2018 at 1:43 am
  Reply

  Hi! I’m at work surfing around your blog from my new iphone!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the fantastic work!

 47. 28.09.2018 at 2:54 am
  Reply

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.

  I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger
  if you are not already 😉 Cheers!

 48. 28.09.2018 at 3:06 am
  Reply

  What’s up, the whole thing is going fine here and ofcourse every one is sharing
  data, that’s in fact fine, keep up writing.

 49. 28.09.2018 at 3:28 am
  Reply

  Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it
  but, I’d like to send you an email. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.

 50. 28.09.2018 at 4:01 am
  Reply

  Its like you read my mind! You seem to grasp so
  much approximately this, such as you wrote the guide in it or something.
  I feel that you can do with a few percent to pressure the
  message home a bit, however instead of that, this is magnificent blog.
  A great read. I will certainly be back.

 51. 28.09.2018 at 4:15 am
  Reply

  Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Ie.

  I’m not sure if this is a formatting issue or
  something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The layout look great though! Hope you get the issue solved soon.
  Thanks

 52. 28.09.2018 at 4:35 am
  Reply

  Greetings! Very useful advice in this particular post!
  It’s the little changes that produce the biggest changes.
  Thanks for sharing!

 53. 28.09.2018 at 5:09 am
  Reply

  magnificent submit, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this.
  You should continue your writing. I am sure, you
  have a great readers’ base already!

 54. 28.09.2018 at 5:23 am
  Reply

  This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found
  something that helped me. Appreciate it!

 55. 28.09.2018 at 7:23 am
  Reply

  Hi there, I enjoy reading all of your article post.

  I like to write a little comment to support you.

 56. 28.09.2018 at 7:25 am
  Reply

  Thanks for finally writing about >Δέσποινα Γ.

  Γκακνή | Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
  | Πτυχιούχος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών | Βόλος > Πιθανοί κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από μία δίαιτα ελεύθερη γλουτένης <Loved it!

 57. 28.09.2018 at 7:54 am
  Reply

  Good article! We will be linking to this particularly great
  post on our site. Keep up the good writing.

 58. 28.09.2018 at 8:31 am
  Reply

  Magnificent beat ! I would like to apprentice whilst you amend your site, how can i subscribe for a weblog
  web site? The account helped me a appropriate deal.

  I were tiny bit familiar of this your broadcast offered brilliant clear concept

 59. 28.09.2018 at 9:05 am
  Reply

  This post is in fact a pleasant one it assists new internet users, who are wishing for blogging.

 60. 28.09.2018 at 9:33 am
  Reply

  Wonderful post however I was wondering if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.
  Thank you!

 61. 28.09.2018 at 9:43 am
  Reply

  Thanks a bunch for sharing this with all of us
  you actually know what you’re speaking approximately!

  Bookmarked. Kindly also discuss with my web site =). We may have a
  link alternate agreement among us

 62. 28.09.2018 at 12:09 pm
  Reply

  Howdy! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell
  you I truly enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics?
  Thanks a lot!

 63. 28.09.2018 at 12:17 pm
  Reply

  I’m not sure why but this weblog is loading extremely slow for me.

  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 64. 28.09.2018 at 1:26 pm
  Reply

  You made some really good points there. I looked on the
  internet for more information about the issue and found most individuals will
  go along with your views on this web site.

 65. 28.09.2018 at 1:28 pm
  Reply

  Undeniably believe that which you stated. Your favorite
  justification appeared to be on the web the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries
  that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top
  as well as defined out the whole thing without
  having side effect , people could take a signal. Will likely be back
  to get more. Thanks

 66. 28.09.2018 at 1:29 pm
  Reply

  Hi there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve
  worked hard on. Any tips?

 67. 28.09.2018 at 5:24 pm
  Reply

  If you are going for best contents like I do, just pay a quick visit this
  site every day as it presents quality contents, thanks

 68. 28.09.2018 at 5:46 pm
  Reply

  Greetings! This is my first visit to your blog!
  We are a team of volunteers and starting a new initiative in a
  community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work
  on. You have done a extraordinary job!

 69. I don’t even know how I ended up here, but I thought this
  post was good. I do not know who you are but certainly
  you are going to a famous blogger if you aren’t
  already 😉 Cheers!

 70. 04.10.2018 at 4:54 am
  Reply

  I’m extremely inspired along with your writing abilities
  and also with the structure to your blog. Is that this a paid subject matter or did you modify it your self?
  Either way keep up the nice high quality writing, it is rare to
  look a great blog like this one today..

 71. Thank you, I’ve recently been looking for information approximately this subject for a long time and yours is the greatest I’ve found out till now.
  But, what concerning the bottom line? Are you certain concerning the supply?

 72. 15.10.2018 at 11:56 pm
  Reply

  Greetings, I think your blog may be having browser compatibility issues.

  When I take a look at your blog in Safari, it looks
  fine however, when opening in I.E., it’s got some
  overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up!
  Aside from that, wonderful blog!

 73. 16.10.2018 at 12:56 am
  Reply

  hey there and thank you for your info – I have definitely picked
  up anything new from right here. I did however expertise
  several technical points using this website, since I
  experienced to reload the web site a lot of times previous to
  I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement
  in google and could damage your high quality score if
  ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look
  out for much more of your respective exciting content.
  Ensure that you update this again soon.

 74. Hi there I am so grateful I found your weblog, I really found you by mistake,
  while I was looking on Bing for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say kudos for a tremendous post and a all
  round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all
  at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read much more, Please do keep up the fantastic work.

 75. Yesterday, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so
  she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share
  it with someone!

 76. 17.10.2018 at 2:34 am
  Reply

  Wow, wonderful weblog structure! How long have you been blogging for?

  you make running a blog look easy. The whole glance of your website is fantastic, let alone the content material!

 77. 17.10.2018 at 5:08 am
  Reply

  Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a
  entirely different topic but it has pretty much the same page layout
  and design. Superb choice of colors!

 78. 17.10.2018 at 10:08 am
  Reply

  My brother suggested I might like this website. He was entirely right.
  This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info!

  Thanks!

 79. 17.10.2018 at 3:12 pm
  Reply

  What a information of un-ambiguity and preserveness of precious familiarity on the topic of unpredicted
  feelings.

 80. 18.10.2018 at 11:09 am
  Reply

  I simply couldn’t depart your site prior to
  suggesting that I actually enjoyed the standard info a person provide for your
  guests? Is gonna be back continuously to investigate cross-check new posts

 81. 20.10.2018 at 12:02 pm
  Reply

  Hey there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?

  My site looks weird when browsing from my iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem.
  If you have any recommendations, please share. Thank you!

 82. 21.10.2018 at 9:03 pm
  Reply

  Greetings! I know this is kinda off topic
  but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having
  problems finding one? Thanks a lot!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ